30 June 2015

SPEKULASI MAINAN BARAT
'Spekulasi ialah pendapat [kesimpulan, dugaan, dll] yang tidak berdasarkan kenyataan atau fakta-fakta. Perihal [perbuatan] membeli dan menjual sesuatu [saham dll] dengan harapan untuk mendapat keuntungan besar tetapi memikul risiko besar pula'  - Kamus Dewan [ms1224]I- Ayam Oh! Ayam
Sebuah akhbar tempatan melaporkan iaitu persatuan penternak ayam di beberapa negeri akan menaikkan harga ayam dengan alasan makanan ayam yang diimport mengalami kenaikan harga akibat kejatuhan nilai mata wang ringgit Malaysia di-samping peningkatan permintaan menjelang Aidilfitri. 


Aku ingatlah, pihak yang monopoli industri penternak ayam tentu mempunyai kuasa untuk menentukan turun naik harga ayam. Mereka akan menyekat sekejap bekalan ayam bagi mewujudkan situasi seolah-olah kekurangan bekalan ayam dan sekali gus harga ayam akan meningkat dipasaran.

Wayang yang dimainkan oleh Persekutuan Penternak Malaysia, Persatuan Penternak Ayam serta rakan penternak dan pemborong yang berpakat untuk menaikan harga ayam  menjelang musim perayaan memang udah dijangka. Kenaikkan harga ayam ini adalah tanda bahawa spekulasi boleh digunakan bagi memberi tekanan agar harga yang ditetapkan adalah tinggi dan memberi keuntungan besar.

[Orang-orang yang monopoli perniagaan ayam memang cuba sedaya upaya menyakinkan orang ramai dengan mencipta pelbagai alasan sedangkan kita tahu bahawa mereka-mereka ini memang ada kuasa untuk menentukan harga. Kononnya, harga ayam akan dikawal oleh kerajaan dalam tempoh perayaan tetapi tak tahu pulak aku bagaimana kementerian [KPDNKK] dan Jabatan Veterinar nak mengawalnya?]


II- Pekerja Bangladesh


Berita pasal rancangan membawa masuk 1.5 juta pekerja Bangladesh ke Malaysia aku harap bukanlah spekulasi semata-mata. Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia [MTUC] menggesa kerajaan membekukan pengambilan pekerja asing dalam tempuh dua tahun bagi mengawal lambakan pekerja asing.

Sekarang pun, kebanjiran diaorang udah memberi impak dari segi ekonomi, pertembungan dua budaya malah, melibatkan masalah sosial. Ketika ini dianggarkan Malaysia mempunyai tujuh juta pekerja asing dimana hanya 2.2 juta sahaja yang bekerja secara sah. Andainya pekerja asing yang sedia ada tidak dikawal secara menyeluruh mungkin juga akan menimbulkan kerisauan dimana ayam naik harga kerana banyak sangat permintaan untuk makan ayam dari pekerja asing Bai!

Aku rasa, kerajaan terpedaya dengan pihak majikan yang mengatakan Malaysia kekurangan pekerja. Bukan kurang tetapi udah terlebih. Lihat sahaja kat pasar malam diKampung Raja, Cameron Highlands sebagai contoh. Kebanyakan pekerja asing kerjanya berniaga, malah mereka menguasi perniagaan dipasar malam tersebut.

[Ada juga berita yang aku dengar, entah ya entah tidak [mungkin hanya spekulasi]. Ada majikan yang mengambil pekerja kosong [tanpa permit] sebagai buruh bangunan. Khabarnya buruh tersebut tidak dibayar gaji walaupun udah bekerja sebulan lebih. Untuk mengelak pembayaran, majikan tersebut memanggil penguatkuasa membuat serbuan kira macam operasilah! Pekerja yang kosong [PATI] tentulah berterabur lari menyelamatkan diri dan yang kene tangkap mungkin dibawa ke pusat tahanan. Majikan macam ne betul-betul berjiwa Yahudi!


III- Hutang Greece!

Negara belah Europe ini diberitakan gagal mendaptkan bantuan kewangan bahru daripada pelbagai pihak kerana udah terlalu banyak berhutang yang jumlahnya lebihkurang 1.6 biliun euro bersamaan RM6.55 biliun. Kegagalan membayar hutang seperti yang dijadulkan oleh Dana Kewangan Antarabangsa [IMF] telah meletakan negara tersebut dalam keadaan mungkin bangkrap.

Greece yang berjiran dengan Albania, Macedonia, Kosovo, Montenegro serta lain-lain negara dibenua Europe udah menguatkuasakan kawalan modal dengan menutup bank-bank dan hanya membenarkan rakyatnya mengeluarkan 60 euro [RM246] sehari daripada mesin pengeluaran wang automatik [ATM] dalam usaha melindungi sistem kewangan negara berkenaan.

Kisahnya! Jika masa boleh diputar kebelakang semula, mungkin Greece tidak mahu terjebak  dalam Kesatuan Eropah [EU], dimana negara tersebut telah bersetuju menukar mata wang menggunakan Euro pada 2002. Anggota EuroZone ketika itu yang menggunakan matawang Euro terdiri Austria, Belanda, Belgium, Cyprus, Estonia, Fialand, France, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovakia, Sepanyol serta Greece.

Greece, walaupun ketika itu kewangannya tidak menentu tetapi masih gak mahu menganjurkan Sukan Olimpik 2004 yang tentunya menelan kos yang banyak. Kewangan Greece mula meruncing. George Papwdreon, sebagai Perdana Menteri telah mengambil beberapa langkah penjimatan termasuk memotong perbelanjaan rakyat.

Pada 2010 pulak, kerajaan Greece mengumumkan satu program bagi mengatasi masalah kewangan dengan menaikkan cukai GST, cukai rokok, akohol, gas, pembekuan pencen serta had maksima gaji kakitangan awam. Biasalah, rakyat Greece pastinya tak setuju dan mulalah buat bantahan dan mogok besar-besaran.

Walaupun kerajaan Greece telah menerima pakej bailout, langkah penjimatan credit rating terus jatuh menjunam. Mogok dan keganasan serta kencaman terus berlaku, selepas pelan penjimatan yang beliau [PM Papwdreon] cadangkan tidak dipersetujui, menyebabkan beliau meletakkan jawatan.

Pada 26 Jan 2015, Alexis Tsipras dipilih sebagai PM baru dan Yanis Varoufakis pula sebagai Menteri Kewangan. Tsipras berjanji untuk menolak semua perjanjian bailout yang sebelum ini dan mahukan satu perjanjian baru yang lebih adil untuk Greece. Pada masa yang sama, European Central Bank [ECB] memutuskan tidak jadi memberikan dana kecemasan, maka tertutuplah peluang untuk Greece menerima C7.2 billiun. ECB buat hal pulak!


[Pakej bailout yang disarankan sebelum ini sebagai bantuan bagi menyelamatkan ekonomi Greece di lihat sebagai satu konspirasi jahat bagi mengawal Greece. Maka, Tsipras dan Varoufais mengugut EU untuk keluar dari Eurozone].

Sekiranya krisis Greece tidak diselesaikan segera, berkemungkinan akan merebak keseluruh benua Europe, Amerika serta Asia disebabkan spekulasi yang kononnya Greece akan keluar dari Kesatuan Eropah [EU] serta tidak menggunakan mata wang euro lagi. Impak dari krisis tersebut juga mencipta gelombang panik para pelabur Europe. Akhirnya nanti terjadi kemelesetan ekonomi dunia, dimana hasil pengeluaran tidak dapat dijual, kadar faedah tinggi, kenaikan harga barang, bekalan makanan sukar diperolehi,  pengangguran bertambah, jenayah tidak terkawal dan seterusnya
membawa dunia kekancah peperangan.
 

IV- Dana Kewangan Antarabangsa [IMF]

IMF ne dikira macam AhLonglah. Sesiapa pun boleh pinjam, janji bayar balik termasuk bunga [ribak]. Kalau lambat bayar, bunga akan berbuah dan buah akan menghasilkan pokok. Lagi liat nak bayar lagi banyak pokok-pokok tumbuh dan akhirnya seperti negara Greece terpaksa tanggung hutang sehingga RM6.55 biliun.

Aku tidak pasti tetapi mungkin IMF ini adalah salah satu sayap Federal Reserve yang ditubuhkan pada 1907 bagi membolehkan sistem kewangan Amerika ditabir dibawah satu sistem berpusat. Ketika itu kuasa politik di Amerika beralih kepada ahli korporat dan pembiaya kaya raya yang dikuasi oleh 10 orang jutawan Yahudi. Dikhabarkan, kekayaan mereka ketika itu melebihi US$500 biliun.

Federal Reserve jugalah yang terawal mengamalkan sistem kewangan tanpa tunai. Maksudnya, kebanyakan urusniaga dijalankan secara hutang menggunakan kad kredit yang mana pembayaran dilakukan secara terus ke akuan mereka secara arahan tetap atau ansuran. Orang ramai yang menggunakan kad tersebut akan dicaj dan dikenakan faedah yang tinggi. Semua urusan tersebut hanya melalui kad dan penyata. Walaupun cara itu adalah kelentong belaka [pembohongan] tetapi orang ramai dipaksa atau terpaksa menerima ketetapan yang dicipta oleh mereka [Amerika & Federal Reserve].

Mungkin kita masih ingat lagi akan krisis mata wang Asia dimana ringgit jatuh teruk akibat permainan spekulasi oleh George Soros. Dalam pasaran saham, mereka beli semasa harga rendah dan jual semasa harga tinggi bagi mencipta keuntungan berlipat ganda. Bagi meninggikan lagi harga, mereka mencipta spekulasi yang dapat melonjakkan harga saham tersebut.

Mereka [orang barat] mencipta nilai palsu bagi sesuatu komoditi. Mereka juga menguasai perdagangan berasaskan spekulasi kerana orang lain tidak mampu bersaing dengan mereka. Mereka sanggup mengumpulkan modal sesama mereka bagi menjatuhkan mana-mana pemimpin  yang mereka anggap 'mulut celupar' atau pun negara yang mereka tidak senangi seperti Malaysia ketika era Tun Dr Matahir Mohamad dolu.


Nota Lutut: Begitulah permainan Yahudi-Amerika bilamana beberapa istilah direka, seperti Dana Kewangan Antarabangsa[IMF], Pertubuhan Perdagangan Sedunia[WTO], hak cipta kawalan, ribak, rasuah, kad kredit serta spekulasi pasaran saham sehingga membawa kepada inflasi. - Wallahuaklam!

No comments:

Post a Comment