29 December 2009
BROWNIES DAN QUICHE AYAM
FUDGE BROWNIES
Bahan-bahanya :
Butter - 200gm
Telur - 4 biji
Gula - 250gm
Tepung - 100gm
Chocolate - 100gm
Baking powdwr - 3gm
Walnut - 100gm
Caranya :
1. Blend telur dgn gula
2. Masukan tepung dan baking powder/blend
3. Masukan butter dan chocolate yg sudah dicairkan
4. Tuang bahan 1, 2 dan 3 ke dalam bekas acuan
5. Akhir sekali masukan walnut
5. Bakar dalam oven - 160f - selama 45 minit.
6. Satelah masak sapu bhg permukaan dgn Choc. Fudge.
Kakibakar : 30 Dis 2009
QUICHE AYAM
PASTRY UNTUK QUICHE
(Short-cut Pastry
Bahan-bahanya:
Butter - 227gm
Tepung - 500gm
Garam - 5 gm
Ice water - 75 ml
INTI OUICHE/Quiche Filling
Telur - 3 biji
Susu segar - 200ml
Whipping cream- 200ml
Serbuk lada putih 2gm
Garam -2gm
Serbuk perasa -2gm
Rebusan ayam - 200gm/potong dadu
Bawang besar - 60 gm/hiris
Chedder Cheese - 150gm/parut
Caranya :
1-Pastry -300 gm/diuli & sejukan dlm chiller
2-Telur,susu segar, whipping cream,lada putih & garam
kacau bahan tersebut dan asingkan sebanyak 500ml
3-Ambil saketul pastry dlm chiller(300gm) dan lenyek
saperti buat capati, sabesar acuan.
4. Letakan sedikit butter dlm acuan dan letakan tapak pastry/pastry base
5. Tuangkan bahan no.2 sebanyak 500ml ke dlm tapak pastry dan
masukan potongan ayam 200gm, bawang 60gm, cheese 150gm,
sebuk perasa 3gm.
6. Bakar dalam oven(oven telah dipanaskan) 170f - 45 minit.
7. Untuk memastikan quiche masak, cucuk dgn lidi dibahagian tengah.
Note : Bunyi sebutan Quiche : KHISS
Kakibakar : 30 Dis 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment