24 November 2009

MAKAN PASTA DIHUJUNG MINGGU


Macam-macam pasta ada dipasaran. Dried Pasta boleh didapati dipasaraya saperti JayaJasco, Tesco atau Carfour. Contoh pasta kering ialah Lasague, Shell, Tagiatelle, Fettuccine, Risoni, Rigatoni, Fatalle, Ziti, Tortellini, Macaroni, Cennelloni, Spaghetti, Spiral, Fusilli, Linguine, dan Penny.Sering berada dipasaran ialah Speghetti, Fettuccine, Penny, Macaroni dan Spiral Pasta.

Biasa yang anda rasa direstoran ialah sos saperti Bolognise dan Carbonara.Kali ini Conteng akan memasak untuk anda Fettuccini Carbonara dan Speghetti Bolognise dimakan bersama Ceasar Salad, Eggplant Soup, dan Cream Caramel.

FETTUCCINI CARBONARA

Bahan-bahan :

Butter 90gm
Tepung 90gm
Fresh Milk 300ml
Crem 300ml
Oregano 03gm
Mayonise 100gm
Parmesan Cheese 100gm
Air 1.2ml
Lada Hitam 02gm
Garam 10gm
Chick Stock 90gm
Ayam rebus 2 ketul
Tomato 1 biji

Caranya:

1. Panaskan butter dim periuk
2. Masukan Fresh milk-kacau
3. Masukan Crem-kacau
4. Sedikit oregano kering
5. Masukan tepung-kacau
6. Masukan mayonise-kacau
7. Masukan parmesan cheese
8. Masukan air dan kacau
9. Sedikit lada hitam, garam, dan chic. stok

* Kacau masakan dgn guna pemutar telur satu arah.


Menghidang :

Potong dadu 2 ketul ayam,gaulkan bersama sos carbonara.
Letakan sos diatas fettuccini dan taburkan sedikit tomato yg
dipotong dadu sebagai hiasan.


SPAGHETTI BOLOGNISE

Bahan-bahan:

Butter - 90gm
Bawang Besar-1 biji chop
Bawang Putih -3 biji chop
Daun Bay - 3 helai
Carrot - 1 batang
Tomato Paste- 1 tin
Daging hancur-1 peket
Rosemary - sedikit
Oregano "
Thyme "
Beef Stock "
Gula, Garam dan Serbuk Perasa.


Caranya:

1. Panaskan butter dlm. periuk
2. Tumis bawang merah dan putih
3. Masukan daun bay, carrot dan tomato paste - kacau
4. Masukan daging hancur- kacau hingga bertukar warna
5. Masukan rosemary, thyme, oregano
6. Kemudian beef stock, sedikit gula, garam, dan serbuk perasa.

* Note: Kacau masakan anda menggunakan pemutar telur dgn satu arah.

Hidangkan speghetti dgn sos bolognise dan taburkan sedikit serbuk
parmesan cheese ketika menghidang.

No comments:

Post a Comment