20 January 2016

NENAS, NANGKA & PISANGAssalamu'alaikum!

Aku cuba beberapa kali untuk menaip tetapi sering terganggu kerana line tak cukup bagus. Kekadang, tengah asyik menaip terputus pulak line internet. Tupasal, kengkawan yang sekali-sekala singgah kat blog aku pasti terserempak dengan entri yang tergantung. Kira tak siaplah Bro!

Bermula dengan entri 'Rindu di Kota Cinta' [25/12/15] [mirip cerita pendek] sambungan kisah lelaki bernama Johan dari entri 'Langit November' yang aku post pada 2012/15, sayangnya entri tersebut tergantung begitu sahaja. Seterusnya entri yang tak siap-siap seperti entri 'Bunga!' [23/12/25], 'Aku Musykil' [30/12/15], 'Aku, Baha & Kota Melaka [30/12/15], 'Bilik @Hotel Budjet'[8/1/16] dan yang terakhir ialah entri 'Perjumpaan!' [15/1/16].

Harap-harap kali ini, entri yang aku sedang taip ne tiada gangguan, walaupun pada hakikatnya ketika nak loading, dia perpusing-pusing kat satu tempat yang digelar connecting. Dahtu pulak,  terpaksa mengambil masa beberapa saat berpusing-pusing, kekadang membawa ke-minit demi minit. Fuhhh! Part menunggu nelah yang buat aku pening, kesudahannya tentulah aku tidak ada mood  untuk terus menaip. Klik kat X, habis cerita!


[1] Berbalik pasal nenas!
Nenas atau nanas yang berasal dari Amerika Selatan ini juga dikenali melalui nama botaninya sebagai Ananas Comosus dari famili  Bromeliaceae. Buah nenas selalunya dimakan begitu sahaja atau dibuat jus, jem dan jeli. Sering di gunakan sebagai acar mentah, masak kari, masak pajeri, gulai ikan masin serta dicampur dalam nasi goreng. Di kilang pula, nenas dibuat jus dan ditinkan dalam  kepingan bulat serta dalam bentuk koktel buah-buahan.

Kegunaan lain ialah batang dan buahnya menjadi sumber #proteas yang digunakan untuk melembutkan daging. Malah, di Taipei dan di Filipina, serabut nenas dibuat kain yang dikira berkualiti juga. Dari sudut perubatan pula, nenas mengandungi vitamin A dan B, boleh mengurangkan lemak dalam badan, meredakan bengkak kerana radang atau busung.

Khasiat ubatan lain, akar nenas dibuat seperti teh herba dengan mencampurkan sedikit akar betik untuk mengeluarkan batu karang dalam ginjal. Buahnya pula dibuat jus minuman untuk melawaskan buang air kecil, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Kira, makan buah nenas atau minum jusnya baik untuk mencuci bahan toksik dan dikira sebagai [sebahagian] bahan terapi alternatif untuk mengubati kanser.


[2] Nangka! 
Nama botaninya dikenal sebagai Artocarpus Heterophyllus dari keluarga Moraceae. Berasal dari India. Kini nangka ditanam sekitar kawasan tropika dan subtropika. Jika di Pahang, nangka banyak ditanam di Taman Kekal Pengeluaran Makanan [TKPM] Lancang. Nangka yang di tanam selalunya jenis nangka madu dan jenis Mastura. Akan berbuah dalam jangkamasa 2-8 tahun. Jika jenis benih klon yang baik iaitu dipropagasikan secara tampang akan mencapai penghasilan buah yang maksimum antara 8-15 tahun. Di Malaysia, jika cuaca baik, pokok akan berbuah sepanjang tahun dan paling ketera musim buah nangka antara April-Ogas atau September-Disember.Buah nangka biasanya dimakan mentah atau dibuat jem, jeli, acar, dodol, pengat dan ditinkan atau dibuat manisan kering, aiskrim serta dijadikan kerepek. Buah nangka juga boleh dijadikan minuman #smoothies [iced blended] dengan mencampurkan sedikit perahan limau [fresh orange], sedikit air gula, ketulan ais dan susu cair. Malah, kulit nangka yang dibuang bahagian luarnya boleh dijadikan #mandai iaitu direndam dengan air garam, disimpan selama dua-tiga hari sebelum digoreng. Rasanya enak, seakan-akan rasa ayam gitu. [Sebelum ini, hanya kulit cempedak [tiwadak'] sahaja yang biasa dibuat #mandai].

Seperti nenas, nangka juga mempunyai khasiat perubatan jika akar nangka direbus dan air rebusannya diminum boleh merawat asma, cirit-birit, demam panas dan penyakit kulit. Daunnya pula jika dibakar bersama jagung dan tempurung kelapa sampai hangus lalu abunya ditaburkan atau dicampur minyak dan disapu boleh merawat usler dan luka. Getah nangka pula jika dicampur cuka boleh merawat bisul dan bekas patukan ular.[3]
Pisang.

Ada banyak jenis pisang. Walaupun banyak jenis tetapi dalam bahasa botaninya dikenali sebagai Musa L. Pisang berasal daripada pisang liar spesies Musa dari famili Musaceae. Pisang mengandungi kimia seratonin yang merangsang otot licin dalam usus dan norepinefrin yang digunakan untuk merawat penyakit jantung jenis tertentu. Ia juga mengandungi kalium dan vitamin C.

Pisang pula berasal dari Asia Tenggara. Jarak masa menanam pokok pisang dan memungut hasil adalah antara 9-18 bulan, bergantung jenis pisang, cuaca, cukup baja, jenis tanah dan persekitaraan. Buah yang masak selalunya di makan begitu sahaja atau digoreng, dibuat cake, cucur kodok, lempeng, bubur, kerepek atau dibuat pisang salai.

Dari segi khasiat ubatan, air rebusan akar pisang yang dicampur sedikit gula, jika diminum boleh merawat masalah kurang darah. Kulit buah muda pula, diparut dan dikeringkan lalu dikisar dan dibakar hingga menjadi abu, andainya disapu pada usler,kudis atau bisul boleh beransur baik dengan izin Allah. Air rebusan kulit buah pisang muda, jika diminum boleh menurunkan tekanan darah. Daun pisang yang direbus, airnya jika dibuat mandian boleh merawat kayap. - Titek!


Nota Lutut : Sumber sebahagian cerita kat atas, aku kutip dari buku 'Terapialami'. Sekiranya anda ingin mencuba membuat #mandai sila singgah di laman web dan taip Mandai Banjar atau ingin merasa keenakan #Smoothies dari buah nenas, nangka dan pisang, anda hanya perlu klik smoothies, anda akan dapat recipenya! #Cubalah! 

No comments:

Post a Comment