27 July 2016

BUAH KEDONDONG + NANAS MD2Di-Tanah Kebun!


Sudah dua minggu aku berada di tanah kebun setelah bercuti hampir 45 hari kerana mahu berpuasa penuh di Kolompo. Ketika ketiadaan aku di kebun, adek Ali dan seorang pekerja dari Lombok[1] [Fadzli namanya] telah membantu menyiram dan menanam serta menyulam semula benih-benih yang mati kerana tidak tahan dengan cuaca panas di tanah kebun. Antara benih yang malu sangat dengan terik matahari ialah manggis, jambu air, belimbing, cempedak dan durian.

Kali ini giliran adek Ali pulak bercuti. Khabarnya tahun ini, adek Ali mahu beraya diKota Kinabalu, Sabah. Jadinya, hanya aku dan siFadzil sahaja yang kena menguruskan tanah kebun. Sementara aku mengetam rumput disekeliling pondok, tugas siFadzli pula membersihkan lorong-lorong nanas
yang mula ditumbuhi rumput, lalang, senduduk dan selaput [letop-letop] yang menjalar ikut suka hati dia sahaja.

                  BUAH KEDONDONG

1-
Hampir tiga hari gak aku mengetam rumput. Selebihnya aku merumput disekeliling benih kelapa, nangka dan cempedak.
Sambil merumput aku terpandang dua pokok kedondong[2] yang tingginya hanya dua setengah kaki. Pokoknya tidaklah setinggi mana tetapi sudah berbuah dan terus berbuah tanpa menggira musim.

Walaupun aku bukan pengemar buah kedondong tetapi perasaan ingin tahu tentang khasiatnya, membuat aku melakukan carian buah kedondong di google[3]. Banyaklah cerita dan gambar-gambar yang mengisahkan tentang khasiat buah kedondong. Antaranya boleh menghapuskan kencing manis dalam masa dua [2] hari. Malah, kandungan serat pada buah kedondong juga sangat baik untuk melancarkan fungsi saluran pencernaan.

Oleh kerana buah kedondong mengandungi lemak, protein dan karbohidrat dalam jumlah yang rendah, maka ia dapat membantu bagi mereka yang sedang menjalani program diet untuk menurunkan berat badan. Lain-lain khasiat termasuklah boleh buat obat sakit perut, luka terbakar, boleh mengatasi Anemia[4], mencegah sakit jantung, menjaga kesihatan mata, menambah daya tahan tubuh, penyembuh luka serta boleh menjaga kesihatan tulang dan gigi. - [info dari Google].

Dari carian di-google aku pindah pulak ke Wikipedia[5] untuk mendapatkan info dan nama-nama lain yang disebut orang pasal buah kedondong di merata dunia. Antaranya ada menyebut buah Long-Long bagi China Singapura. Juga di panggil Makok Farang di Thailand, Amokana bagi Hokkien, Amra Kai [Tamil] dan Qua Coc di Vietnam.

Disebut orang Belanda sebagai buah Ambarella, June Plum di Bermuda & Jamica, Mangotin di Panaman, Juplon di Costa Rica, Golden Apple di Barbados, Jobo Indio di Venezuela. Buah kedondong juga dikenali sebagai Caja Manga di Brazil, Cas Manggo di Cameroon dan dikenali juga di-Trinidad and Tobago sebagai Pomma Cythree. - [Info dari Wikipedia].                 

                    NANAS MD2

2- Nak sebut Nanas ke Nenas!
Kalau ikut Kamus Dewan muka surat 855, ia disebut nanas[6] tetapi lama kelamaan [mungkin] lidah orang Melayu yang lembut itu menyebutnya nenas gitu. Tak kisahlah nak sebut ikut bahasa baku atau bahasa pasar, yang pastinya nanas MD2 sejak dua menjak ne semacam menjadi fenomena pulak.

Pasal nanas jenis MD2 ne pun, aku hanya mengetahui setahun yang lalu bilamana adek aku si Majid berminat untuk menanam nanas kerana katanya, nanas boleh dituai seawal setahun hingga setahun lebih berbanding tanaman kelapa, cempedak dan nangka yang terpaksa menunggu bertahun-tahun untuk menghasilkan buah. Jadinya, aku dan Majid pergilah melihat-lihat dari jauh ladang nanas yang diusahakan oleh Felda tidak jauh dari tanah kebun.

Kalau bercakap pasal bab pertanian aku memang zerro, apatah lagi kalau berhajat hendak menanam nanas jenis MD2. Jadinya, tugas untuk mendapatkan benih, cara membaja, cara menanam serta pengurusan tanah diserahkan pada anak buah aku. Kebetulan pulak rakan anak buah aku ada menjual nanas jenis MD2 lalu Majid membeli se-bakul nanas untuk mengetahui akan rahsia dan kelazatannya.

Nanas MD2 sudah berada ditangan. Melihat buahnya - kulitnya berwarna kuning keemasan dan kelopak kulitnya [matanya] lebih besar berbanding nanas-nanas lain. Aromanya semerbak dah boleh meleleh air liur. Buahnya  berbentuk selinder dan segi empat lonjung. Sesudah dikupas maka kelihatanlah isi buahnya yang berwarna kuning  dan sangat juicy. Yang paling menarik tu, lidah tidak melidas[7]  berbanding memakan  nanas jenis yang lain. Harga sebiji nanas MD2 antara rm8.00[kecil], rm10.00[sederhana] dan rm12.00 buah yang besar. - Cut!


3-
Aku masih ingat iaitu pada penghujung  July 2015, dua buah lori satu tan memasukki tanah kebun dan menurunkan lebih kurang 20,000 [duapuloh ribu]  benih-benih nanas MD2. Dari perbualan antara anak buah aku dan rakannya, aku dapat tahu harga benih nanas tersebut dibeli dengan harga rm2.00 sepucuk dan benih nanas itu dibeli dari sebuah ladang nanas di Gemas, Negeri Sembilan.

Benih nanas sudah berlongok di tanah kebun tetapi tanah belum dibajak. Anak buah aku memaklumkan iaitu prosesnya bermula dengan membajak tanah menggunakan jentera. Selepas dibajak, tanah perlu digembur. Kemudian batas perlu dibuat agar benih nanas selamat daripada ditengelami air ketika musim hujan. Setelah batas dibuat, taburkan baja 13.13 diatas batas, kemudian ditutup dengan plastik supaya rumput-rampai tidak ikut tumbuh disekeliling benih nanas. Proses seterusnya ialah menebuk lubang. Sebelum benih nanas ditanam, benih tersebut perlu di-rendam [bahagian akar] dengan racun serangga.

Fuhhh! Dari pandangan aku yang tidak punya ilmu dalam penanaman nanas, kelihatan prosesnya amat rumit dan memerlukan wang yang banyak. Tanpa bantuan jentera seperti Kubota, agak mustahil untuk menanam nanas dalam tempuh yang singkat. Masa terus berlalu. Bulan Ogas 2015, aku balik bercuti kerana mahu berpuasa bersama isteri di Kolompo. Urusan pencarian dan pembelian sebuah jentera terpakai yang bernama Kubota diserahkan kepada anak buah aku.

Selepas raya iaitu awal September 2015, kerja-kerja membajak mula dilakukan oleh dua orang anak buah aku. Itu pun setelah dapat membeli jentera Kubota terpakai di ladang berhampiran dengan harga rm23,000.00. Aku tak tahulah adakah harga jentera itu berbaloi jika hendak dibandingkan dengan menyewa Kubota atau memberi upah secara borong[8] kepada orang lain bagi kerja-kerja membajak, mengembur tanah dan membuat batas.

Kerja membajak dan mengembur menggunakan jentera Kubota bukanlah satu pekerjaan yang mudah memandangkan kedua-duanya [anak buah] tidak pernah mengendalikan jentera tersebut. Jadinya, batas yang dibuat senget-benget dan bengkang-bengkok seperti ular kena palu gamaknya. Kerja-kerja meluruskan dan meratakan batas terpaksa menggunakan tenaga manusia dan dalam sehari hanya dapat menyiapkan tiga batas.

Masa bertambah suntuk. Benih nanas mesti segera ditanam kerana udah terbiar berhujan - berpanas hampir empat puluh hari. Banyaklah benih nanas yang rosak dan berbau busuk kerana ditengelami air ketika hujan lebat  pada bulan puasa tempoh hari. Lalu tenaga digembeling. Adek aku Ali, Majid, Salim dan Amat diminta bergotong-royong  menanam benih nanas. Siang harinya kerja-kerja membuat batas. Petang menanam benih dan kerja menanam disambung selepas waktu Ish'ya dengan bantuan dua buah lampu [sport light].


Alhamdullilah! Pada penghujung bulan
September selesailah kerja-kerja menanam nanas. Setelah di-conggak, di-tolak dan di-bahagi kata orang tua-tua dolu, projek bagi penanaman nanas kali pertama ini nampak sedikit rugi dan mungkin juga tidak berbaloi[9]. Ia disebabkan kerana banyak benih nanas yang rosak. Faktor lain termasuklah tidak merancang dengan teliti tentang proses serta amalan pengurusan tanah dan penghasilan tanaman.Nota Lutut: Apapun,  ada gak sekali-sekala pegawai dari Jabatan Pertanian datang melawat dan memberi nasihat serta memantau tentang perkembangan nanas MD2. Aku sangat berharap projek penanaman nanas kali ini menjadi dan mendapat pengajaran  tentang erti berbudi kepada tanah. - Wallahuaklam!
No comments:

Post a Comment