17 December 2012

KE SELATAN TANAH AIR


Jumpa lagi!
Aku bercadang nak bercuti ke arah selatan tanah air. Ajak adik Misah, abang Omar, adik Majid dan adik Midah. Kebetulan hari yang aku rancang tu, adik Misah nak ge Bukit Fraser dan abang Omar ada acara lain. Kak Mawa pulak terpaksa hantar emak balik ke kampong setelah berehat seminggu di umah Ana kat Jalan Klang Lama. 

Hari yang dijanjikan hanya adik Majid, adik Midah dan si Ijat ikut ge bercuti. Ketika berehat untuk sarapan pagi di R&R, Majid cadangkan singgah kat Air Hitam, lepas tu ge Batu Pahat untuk makan tengahari. Cam biasalah kalu Majid singgah kat Batu Pahat! Pasti singgah kat gerai  Assam Pedas, tapi tengahari tu gerai yang Majid selalu singgah tak bukak - jadi kami makan kat gerai sebelah.


Lepas isi perut! Perjalanan diteruskan menuju Pontian. Keluar dari pekan Batu Pahat dan gerak arah kiri, baru Majid perasan udah salah jalan. Kereta berhenti sekejap kat tepi dan Majid call si Ali (budak Batu Pahat) mintak arah laluan yang betul untuk ke pekan Pontian. Setelah Ali beritahu, kereta patah balik arah ke pekan Batu Pahat dan seterusnya nampak papan tanda arah ke Pontian. 

Rasa lega! Bila udah berada dilaluan yang betul. Samalah dengan kehidupan kita kalau dolu-dolu kita jahil, kurafat, banyak buat dosa, dan hampir-hampir sesat. Kita kenelah patah balik kepangkal jalan Beb! Kalu udah ada papan tanda senang sikit perjalanan kita. Jalan terus dan jangan beluk kiri atau beluk kanan. Lihat ajalah pemandangan atau kejadian sepanjang perjalanan kita. Rugilah kalu perjalanan kita di habiskan dengan   acara tido!

Akhirnya! Sampai gak kami ke lokasi yang dihajati iaitu  Taman Negara Johor-Tanjung Piai. Walaupong kami rasa sedikit penat pasal lama duduk dalam kereta, tapi hati berbunga gumbira gak bila kaki kami melangkah menuju ke pintu masuk Taman Negara. Acara pertama ialah ge tandas pasal udah nak terkucil. Lepas tu beli tiket dan kami gerak masuk menyusuri boardwalk iaitu laluan siarkaki kayu yang disediakan disepanjang perjalanan menuju globe (The Southernmost Tip of Mainland Asia).

Kat sini! Kita boleh lihat dan belajar banyak perkara tentang  pemeliharaan hutan paya bakau. Kat sinilah lubuk untuk pencinta alam! Tenang dan damai bila melihat pemandangan kapal-kapal berlabuh di persisiran, sambil merasa dinginnya tiupan angin dan alunan ombak Selat Melaka.

Disediakan gak! Campsite, tempat bbq, menara tinjau dan jetty. Aku dan Ijat panjat gaklah menara tinjau ne. Yelah! dah sampai kat sini, semua nak diterokai. Lepas tu kami gerak menuju jetty. Sampai separuh jalan si Midah berhenti, katanya gayat pasal nampak air laut dan laluan jetty tu pulak menghala ke tengah laut. Aku, Majid dan Ijat meneruskan langkah ke arah jetty dan si Midah perpatah balik dan menunggu kami di Visitors Complex.
 

Setelah puas! Menikmati hembusan angin laut Selat Melaka, kami cadang nak dapatkan bilik untuk berehat. Singgah kejap kat counter cendrahati. Si Ijat beli T.Shirt dan aku beli Your Guide to National Parks of Johor sambil bertanya tentang tempat penginapan yang dekat dengan Taman Negara. Diorang bagitau, ada resort takjauh dari taman ne...

Kami gerak menuju Tanjung Piai Resort! Setibanya dikauter penyambut tetamu-diorang bagitau hanya tinggal sedikit aja bilik, pasal sekarang ne musim cuti sekolah dan kebanyakan bilik udah ditempah olih orang dari Singapura. Kami ambik dua bilik dan lepas tu menapak ke arah bilik yang paling hujung sekali.


Ketika berjalan arah ke bilik, ada gak aku tanya Midah "Gayat tak?". Katanya udah tak gayat, lagipong laluan pejalan kaki ne dibuat dari simen. Hehehe! Si Midah tersengeh sambil menjinjing beg pakaian...

Masuk bilik! Klik aircorn dulu dan tak lama lepas tu sayup-sayup kedengaran azan Magrib berkumandang. Majid ge surau dan aku mandi dulu sebelum solat. Lepas sembahyang isha' kami keluar dari tempat penginapan untuk makan malam.

Nak makan malam kat Pontian, tapi jauh sangat. Akhirnya Majid ambik keputusan untuk makan malam di pekan Kukup. Cari punya cari kedai makan, akhirnya nampak papan tanda Restoran Haji Salleh yang terletak berhadapan dengan pejabat Imageresen. Sementara menunggu makanan dihantar, aku sempat ronda-ronda berhampiran jeti ke pulau Kukup.

Makan malam yang enak! Ikan stem, udang, sotong dan sayuran. Alhamdulliah syukur! Udah makan kami berempat balik ke tempat penginapan. Besuknya kami check-out awal pasal nak melawat saudara belah arwah ayah di Bukit Pasir, Muar. 

Udah lama kami tak datang ke sini. Dolu, pada awal tahun 80'an, arwah ayah pernah ajak aku dan adik Majid melawat kakak arwah ayah. Itu cerita dolu! Ingat-ingat lupa kat mana umahnya. Pusing dua tiga kali tak gak jumpa, akhirnya kami tinggalkan Muar dan menuju Alor Gajah.

Petang udah! Kami singgah di umah Ayu Amir kat Alor Gajah. (Ayu ialah adik kepada isteri aku si Mawa). Makan tengahari kat sini walaupong udah petang. Lepas tu perjalanan diteruskan menuju Kelompo! Gitulah kisahnya...

No comments:

Post a Comment