29 September 2012

SPEGHETTI RENDANG


Hari Minggu! Pagi sarapan kat food court Carrefour (bunyinya Kayfo). Balik ummah kemas bilik bacaan dan check basikal, pasal pagi Isnin kengkawan ajak kayuh kat Empangan Batu. Selalunya hari minggu malas nak masak. Kalau boleh makan aja apa yang ada kat dalam chiller (maksudnya lebihan lauk semalam).

Bukak chiller! Adalah sedikit baki rendang daging frozen. Bolehlah aku masak Speghetti Rendang. Taklah susah sangat nak masaknya. Mula-mula aku panaskan air! Bila air udah mendidih masukan separuh speghetti (untuk 4x orang makan) dan sedikit butter. Sementara menunggu speghetti masak, aku sediakan bahan-bahan sampingan iaitu chop bawang merah dan bawang putih, juga potong separuh  green bell paper (lada bangla).

Bila speghetti udah masak, angkat dan toskan! Panaskan kuali dan bubuh sedikit minyak jagung untuk menumis. Tumis bawang merah, bawang putih dan tiga helai daun bay (daun salam). Lepas tu masukkan rendang daging dan sedikit oregano. Bila rendang frozen tadi udah masak, masukan speghetti bersama lada bangla. Gaul speghetti bersama rendang dan akhir sekali bubuh serbuk perasa dan sedikit garam. Hasilnya - Emmmm... Edap Beb!

No comments:

Post a Comment