10 June 2013

MENU SABUAH KAFE!As Salam! Mungkin kenkawan diluar sana sedang berkira-kira hendak berhenti kojer dan ingin memulakan perniagaan kafe atau dalam bahasa Italinya cafe' yang bermaksud coffee. Ada gak yang sekadar berangan-angan dahulu sebelum ianya menjadi kenyataan, kerana angan-angan tentulah tak kene bayarkan!

Lokasi! Terpulang kepada kenkawan dimana lokasi nak memulakan perinagaan kafe tersebut. Sekiranya kenkawan ingin memilih kawasan pejabat dan perumahan bercampur, bolehlah mencari dikawasan sekitar Wangsa Maju, Desa Pandan, TTDI, Danau Kota, Bangi, Subang Jaya atau Shah Alam.

Corner Lot! Satelah kenkawan mengenal-pasti lokasi terbaek seperti kat corner lot misalnya, pastikan siapa jiran dan jenis perniagaan yang berhampiran dengan lot yang anda pilih. Andainya jiran kenkawan nanti (sebagai contoh) berniaga bengkel motosikal atau kedai runcit yang menjual ayam atau ikan, adalah dinasihatkan  agar kenkawan mencari lokasi lain.

Biasalah!
Kalau bengkel motosikal tentulah kotor dengan minyak hitam dan bunyi bising. Begitu gak kalau kedai runcit yang menjual ayam atau ikan pasti akan berbau busuk dan  dikerumuni lalat dan langau. Bunyi bising, kotor, busuk dan banyak langau bukanlah tempat yang sesuai untuk kenkawan memulakan perniagaan kafe, walaupong sewanya dikira masuk akal.

Konsep! Lokasi udah dikenal pasti, lepas tu kenkawan berbincanglah dengan rakan kogsi (bukan kongsi gelap Bro!) mengenai kosep perniagaan. Pada asasnya konsep kafe meliputi kerja-kerja seperti penerimaan (receiving), penyediaan (preparation), layanan (service), memasak (cooking) dan kerja-kerja membasuh (washing).

Menu! Katakanlah kenkawan nak bukak kafe campuran menu timur dan barat. Sebagai contoh, aku bagi satu nama kafe iaitu GrOcEr - BRITISH MALAYA! Udah ada nama kafe bolehlah kenkawan bayangkan warna, rekabentuk, decor, perabut dan peralatan yang diperlukan nanti.

                     
                     
                    M E N U!
              
                 1- CAESAR SALAD-
2-WARM CHICKEN POTATO SALAD

             3- CREAM of MUSHROOM SOUP
   4- CHICKEN WING


5- CHICKEN BREAST with POTATO
 6- SPEGHETTI BEEF BOLOGNESE
7- FETTUCCINE CARBONARA
8-
PITTA POCKET TUNA SANDWICH
9- PITTA POCKET CHICKEN SANDWICH

10- NUGGET CHICKEN PLATTER

11-OTAK-OTAK JOHOR
12-NASI LEMAK MALAYA
13-CHICKEN & VAGETABLE QUICHE

14- BEEF CURRY PUFF
15- BANANA SWEETS PUFF

16- BASKET of POTATO WADGES
17-BASKET of PITTA BREAD
18- BASKET of GRALIC BREAD

19- BANANA PANCAKE with ICE CREAM

20- CHOCOLATE BROWNIES
21- DOUBLE SCOOP ICE-CREAM
22- CLASSIC BANANA SPLIT


BeVeRaGeS!

23- Brewed Coffee

24- Cappuccino
25- Coffee Late
26- Kopi Mahkota Dewa
27- English Tea

28- Iced Coffee
29- Iced Cappuccino
30- Iced Coffee Late
31- Iced Kopi Mahkota Dewa
32- Iced Lemon Tea

33- Chilled Orange Juice
34- Chilled Soya Bean

 35- Canned Diet Coke, Pepsi
36- Pepsi Float 
37- Mineral Water
* Subject to 5% goverment tax. Food pictures are for illustration purposes only. Menu items are subject to change without prior notic
 
 
 
     

No comments:

Post a Comment