26 June 2013

PAHLAWAN KIYAI SALLEHAs Salam! Hari ini Rabu bersamaan 16 Syaaban 1434, aku sekali lagi menaip kisah seorang Pahlawan Melayu yang tidak didendang ketika tentera Jepun menduduki Tanah Melayu sekitar tahun 1942 hingga 1945. Kisah Kiyai Salleh ini pernah aku taip pada 09 July 2012 dengan entri bertajuk Tentera Selempang Merah. 

Messages! Sejak aku post entri kisah Tentera Selempang Merah, ada beberapa messages yang aku terima kat fb bertanyakan mengenai buku pahlawan tersebut. Untuk pengetahuan kenkawan semua, tajuk buku tersebut ialah Kiyai Salleh hasil tulisan Abdul Latip Talib, terbitan dan edaran PSN Publications Sdn Bhd.

Kamus Dewan! Sabelum aku meneruskan penceritaan pasal Kiyai Salleh ada baiknya kita selak dulu kamus mengenai maksud pahlawan. Ikut kata Kamus Dewan Edisi Baru muka surat 888 iaitu pahlawan ialah orang yang gagah dan berani atau perwira tanahair.

               PAHLAWAN KIYAI SALLEH!
 

Kisahnya! Kiyai Salleh berasal dari Kg Tanjung Olak Batu, Bukit Pasir-Muor. Ketika Salleh berumur 13 tahun beliau pernah belajar ilmu agama dan ilmu kepahlawanan daripada beberapa guru terkenal antaranya Haji Hussein, Haji Alis, Haji Adam dan Hj Ahmad.

Salleh juga pernah berguru dengan Kiyai Haji Abdul Fadhil bin Abu Bakar Banten, seorang ulama yang mengamalkan ajaran Wirid Khaujakan. Kiyai Hj Abdul Fadhil menjelaskan iaitu Wirid Khaujakan adalah salah satu daripada amalan Tariqat Naqshabandiayah disamping Tariqat Tijaniyah. Ia mengandungi ayat-ayat Al-Quran, zikir dan selawat, Asma' ul Husna dan doa-doa pilihan yang amat mustajab.

Menurut ulama itu lagi, Wirid Khaujakan telah dikenali oleh masyarakat Islam pada zaman Syeikh Abdul Kadir Jailani dan as-Syaid Muhammad Haqqi An-Nazali lagi iaitu kira-kira 1000 tahun yang lalu. Ia masih  terus diamalkan oleh masyarakat Islam hingga hari ini.

Ijabkabul! Salleh diijabkabukan dengan gadis teman seperguruanya bernama Esah. Esah bukan calang-calang gadis, ilmu mempertahankan dirinya jauh lebih hebat daripada Salleh. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan dua orang anak lelaki iaitu Yusof dan Omar. 


 
Satu Hari! Salleh minta kebenaran dari isterinya  untuk merantau ke Batu Pahat. Selalunya beliau akan bermalam di surau atau masjid. Ketika berada di masjid Kampung Seri Medan, Salleh di pelawa tinggal di rumah Haji Kadri. Ketika tinggal disitu Salleh sempat belajar silat dengan Tuan Guru Haji Hussein. Setelah kemahiran silat Salleh diuji, beliau diajar pula dengan ilmu kebatinan.

Pengutip Cukai! Salleh pernah dipaksa menyertai Parti Komunis Malaya. Beliau tiada pilihan melainkan menurut sahaja arahan Jeneral Ming iaitu bekerja sebagai pengutip cukai daripada penduduk kampung dan juga para peniaga. Bagi penduduk Seri Medan, Salleh seorang pengkhinat. Namun dipihak komunis, Salleh menjadi orang harapan mereka.

Robin Hood! Salleh akhirnya berpaling tadah, beliau memberikan hasil kutipan cukai kepada penduduk kampung sekitar Parit Gantung. Jeneral Ming marah lantas mengarahkan Salleh ditangkap. Satu malam pengikut Jeneral Meng mengepung rumah Salleh, menendang pintu dan menyerbu masuk tetapi kelibat Salleh tidak kelihatan dengan mata kasar kerana Salleh belajar ilmu ghaib daripada Tuan Guru Hj Hussein.


Alamak! Jam dinding udah kul 1130 malam. Kene stop menaip pasal nak on talibesen, nak dengar gak rancangan Muhasabah Diri kat TV AlHijarah. Jangan mare ye! Nanti kalau aku masih sihat dan panjang umur, aku sambung lagi entri Pahlawan Kiyai Salleh Bahagian II.  Hehehe - Fullstop!

 

No comments:

Post a Comment